четвъртък, 11 юни 2009 г.

Как да спестим лесно повече от 7000 лева за 10 години. Начин, достъпен за повечето хора без да е необходимо да разбирате от финанси.


Сн. Автора

Денислав Александров, deniver@abv.bg


Сигурно първото, което ви идва на ум е, че ще се опитам да ви продам някакъв продукт или книга, но не познахте :)
Методът, който ще споделя е лесен и най-важното достъпен, е разбира се изисква се и усилие - под формата на малко дисциплина. За да заделите над 7000 лева е необходимо да направите следните стъпки:

1) Вземете една картонена/пластмасова/метална кутия/буркан, няма значение какво, важното е от нея да си направите касичка за пари. Естествено може да си купите и готова такава, изборът е ваш. Единственото изискване е да не се изкушавате да използвате съдържимото ;)
2) Всеки ден от годината, пускайте вътре по 1 (един) лев. Сигурен съм, че за мнозина отделянето му няма да е значим разход. Важен е обаче психологическият момент, защото по 1 лев на ден не се усеща, обаче 30 лева еднократно на месец, вече действа обезсърчаващо... По този начин в края на годината ще имате 365 лева.
3) От тук нататък въпросът е как да ги инвестираме, за да ги увеличим. В началото на следващата година влагате средствата във взаимен (договорен) фонд за ценни книжа. Повечето големи финансови институции предлагат тази услуга. Инвестициите във взаимен фонд са дългосрочни, с хоризонт над 5 години. Очаквана доходност от такъв средно рисков фонд за подобен хоризонт е обикновено 10-20% на година. Това означава, че в дадена година може да имате доходност от минус 15 % например, а в друга да речем от плюс 25%. Така или иначе всяка година ще добавяте сумата 365 лв. към инвестиционната си сметка във взаимния фонд. Инвестициите във взаимен фонд съдържат и доза риск, при лошо стечение на обстоятелствата е възможно (макар и малко вероятно) част от главницата (365лв .х 10 години=3650 лв.) да изгубите. Хубав момент е, че през последните 2 години (в следствие от световната криза), дяловете на договорните/взаимни фондове паднаха значително и потенциалът за нарастване е голям. Друга лесна алтернатива е да вложите средствата на депозит, макар че така може да очаквате средно годишно между 3% и 10 %.

Примерна таблица за вашата лесна инвестиция със средна доходност 15% / годишно:

* Капитализираната сума представлява общо спестената за предходната година и инвестирана при 15 % годишна доходност;
** Общо включва година по година сбора на вече капитализираната сума
( натрупана от предходните години) и ново спестената през текущата година сума.

Както е видно от табличката при нормално стечение на обстоятелствата след 10 години ще имате 7410 лева (3788 евро), спестени и инвестирани без особени усилия. Примерът е избран от мен, така че да бъде широко достъпен. Вероятно няма да забогатеете, но в тези консуматорски времена спестяването се оказва все по-трудно, пък ако проявим малко творчество става…
Разбира се, при възможност може да заделяте и повече от 1 лев на ден. Тогава и резултатът би бил още по-впечатляващ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар